Artrose aan de knie

Oorzaak, Klachten en Behandeling van artrose aan de knie

De meest voorkomende artrose is die aan het kniegewricht. Deze vorm komt bij vrouwen drie keer zo veel voor als bij mannen. Knie-artrose is meestal een secundaire artrose, namelijk het gevolg van bijvoorbeeld overgewicht of een beschadiging van de meniscus. Wanneer een meniscus is verwijderd kan er artrose ontstaan. Het losser worden van de zijbanden, maar ook zwakke kniespieren leiden tot instabiliteit. De belasting op het kraakbeen wordt te groot.

Overgewicht leidt ook tot overbelasting en dus tot artrose. Door de verhoogde belasting kunnen O-benen ontstaan. Een verkeerde stand, zowel O-benen als X-benen, vormt een groot probleem, de beweeglijkheid wordt nog verder beperkt. Mensen met knie-artrose hebben naast inlooppijn vooral klachten bij het traplopen en bij het afdalen in een heuvelachtig landschap. Bij knieschijf-artrose is bij het buigen van de knie wrijving te horen.

Oorzaken artrose aan de knie

Zoals gezegd treedt in 3 van de 4 gevallen, bij het volledig weghalen van de meniscus, slijtage op het deel van de knie waar de meniscus is verwijdert. Ook kan er door een botbreuk slijtage komen, wel bij een botbreuk die in het kraakbeen van het kniegewricht doorloopt. Een enkele keer kan ook een infectie de oorzaak zijn. Maar meestal kan de oorzaak niet te herleiden zijn. De oorzaak ligt vaak bij het feit dat de kwaliteit van het kraakbeen vermindert bij het ouder worden. In dit proces treedt er slijtage en artrose aan de knie op.

Klachten artrose aan de knie

Artrose of slijtage aan de knie zorgt voor pijn. Afhankelijk van waar zich de slijtage bevindt, daar is de pijn te voelen. Is er bijvoorbeeld pijn aan de binnenkant van de knieschijf, dan bevindt de slijtage zich aan de binnenkant van de knieschijf. Bij een versleten knie is er meestal pijn bij het lopen, lang staan en uiteraard bij het traplopen. Fietsen en zwemmen leveren vaak minder klacht op. Dit is dan ook prettig, aangezien bewegen essentieel is.

In het beginstadium van artrose aan de knie treedt de pijn pas op na de inspanning, dit kan enkele uren daarna zijn. Later is de pijn de hele dag door aanwezig en bij het op gang komen 's morgens is dit het ergst. Vaak worden de pijnklachten minder als men een paar minuten in beweging is geweest.

Behandeling van artrose aan de knie

Orthomoleculair diëtiste Ingrid Andringa geeft op het blog gewrichtsslijtage.net een advies over de behandeling van artrose aan de knie. Klik hier voor haar advies.
Voor artrose aan de heup geldt eenzelfde behandeling als artrose aan de knie. Op de website gezondheidsvriend.nl wordt Atrimove aangeraden bij voorkomende klachten, dit bestrijdt de artrose op drie fronten: de pijn tegengaan, de afbouw tegengaan en de opbouw starten.

Glucosamineshop.nl is een specialist op het gebied van glucosamine, zij hebben een test gedaan onder betere merken verdeelt over 5 categorieën. Om te kijken welke producten geadviseerd worden door glucosamineshop.nl kunt u hier klikken.

En ook wij hebben in samenwerking met veertigplusvitaal.nl een test gedaan onder glucosamine combinatie producten. Klik hier voor de samenvatting en het resultaat.