Orthomoleculaire geneeskunde

Voor een overzicht van erkende therapeuten bij u in de buurt kunt u kijken op gezondheidswijzer.info.

En u kunt hier klikken voor het nieuwe onderzoek van artrose-info.nl onder de betere merken die glucosamine combinatieproducten aanbieden.

Wanneer wij artrose of artritis succelvol willen behandelen moeten we drie dingen doen:

 1. Bij een ontsteking van het gewricht de ontsteking tegengaan
 2. Opbouw en aanmaak van kraakbeen bevorderen
 3. Natuurlijke pijnbestrijding

Ontstekingen tegengaan

Ontstekingen in gewrichten met artrose kunnen veel pijn en ellende veroorzaken. Ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam op weefselbeschadiging of op overbelasting van een aangetast gewricht. Na een beschadiging of ziekte beschermt het lichaam zichzelf door de vorming van een ontsteking. Als het weefsel beschadigd is, haasten de witte bloedcellen zich naar de "plaats des onheils". Daar produceren ze prostaglandinen en leukotriënten die een hele reeks biochemische reacties in gang zetten, waaronder ontstekingen. Wanneer dat proces niet wordt afgeremd dan raakt het kraakbeen beschadigd. Vetzuren kunnen invloed hebben op deze ontstekingsreactie, ten goede of ten kwade. Arachidonzuur bijvoorbeeld (in dierlijke producten zoals vlees en melk) kan de ontsteking verergeren. Arachidonzuur is de belangrijkste boosdoener onder de voedingsstoffen bij het veroorzaken van ontstekingen. Deze stof is vrijwel geheel afkomstig uit dierlijke producten en verzadigde vetzuren en het is de voorloper van de "slechte" prostaglandinen, die weer verantwoordelijk zijn voor het aan elkaar kleven van bloedplaatjes, het verharden van de vaatwanden, hartaandoeningen en beroertes, en natuurlijk ontstekingen. Vlees, gevogelte, melkproducten en eidooiers moeten daarom zoveel mogelijk vermeden worden. Daarentegen kunnen Docosahexaeenzuur (DHA) of eicosapentaeenzuur (EPA) ontstekingsremmend werken. Deze EPA en DHA van de Omega 3 vetzuren treft u o.a. aan in vette vis en zeegewassen. Dit zuur wordt geproduceerd door algen, plankton en zeewier en dat wordt weer door bepaalde vissoorten gegeten.
Vooral vette koudwatervis die in de oceaan gevangen wordt bevat een hoog EPA gehalte (35%) Hoewel het altijd beter is voedingsstoffen uit echt voedsel te betrekken, kunnen mensen met artrose hun Omega 3-vetzuren ook in de vorm van voedingssupplementen binnen krijgen. Wanneer men ontstekingen in de gewrichten effectief wil bestrijden moet de dosering vooral in de startfase (de eerste twee maanden) effectief hoog genoeg zijn. Een goede visoliecapsule van 1000 mg visolieconcentraat bevat minimaal een gehalte van 350 mg EPA en 250 mg DHA en zelfs hiervan moet men in het begin 3 x daags 1 a 2 capsules slikken om effectief te zijn tegen ontsteking. De meest gebruikelijke hoeveelheid EPA en DHA is resp. 180 en 120 mg per 1000mg visolie. Deze visolie is minder zuiver maar bovendien zou men al 3 x daags 4 capsules moeten slikken voor hetzelfde effect. Meestal geldt dan goedkoop is duurkoop. Let hieropbij aanschaf. Bovendien wordt de zuiverheid beter gewaarborgd door deze hogere concentraties dan visoliecapsules.

Kraakbeen herstellen

In plaats van het verdoven van de pijn of het uitvoeren van mogelijk gevaarlijke operaties zijn er uitstekende resultaten geboekt met een combinatie van natuurlijke stoffen, waardoor de symptomen van de ziekte bij patiënten afnemen en uiteindelijk zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Volgens het orthomoleculaire standpunt kunnen artrose en reumatische artritis alleen effectief worden behandeld als het lichaam kan worden aangezet het gewrichtskraakbeen tegen verdere beschadiging te beschermen. Bovendien kan worden geprobeerd het lichaam te stimuleren meer gezond kraakbeen te produceren. De aanpak is gebaseerd op een combinatie van twee voedingssupplementen: glucosamine en chondroïtinesulfaat. Omdat deze stoffen door ons eigen lichaam worden geproduceerd, hebben glucosamine en chondroïtinesulfaat geen aantoonbare bijwerkingen. Glucosamine en chondroïtinesulfaat werken op cellulair niveau om beschadigd kraakbeen te herstellen. Ze maskeren het probleem niet, ze werken aan de oplossing ervan.

Glucosamine

Kraakbeen is een gespecialiseerde vorm van bindweefsel met een bijzondere weerstand tegen druk. Men kan zich gezond kraakbeen voorstellen als een spons tussen de botten. In een ruststand zuigt de spons het gewrichtssmeer (synoviaal vocht) op en wanneer er druk wordt uitgeoefend door bijvoorbeeld lopen, wordt er weer wat vocht uitgeknepen, waardoor de beweging soepel en pijnloos kan worden uitgevoerd. Bij artrose droogt het kraakbeen uit.

 • Kraakbeen heeft drie dingen nodig:
 • Vocht als smeermiddel en als voeding.
 • Glycosamoniglycanen (GAG) om het water aan te trekken en vast te houden.
 • Collageen om de proteoglycanen bij elkaar te houden. Het is essentieel voor de elasticiteit en het schokabsorptievermogen.

Glucosamine is de bouwsteen en de belangrijkste grondstof voor kraakbeen en bindweefsel. Het is ook verantwoordelijk voor de productie van synoviaalvloeistof (gewrichtssmeer). Glucosamine is met name nodig om glycosaminoglycanen te maken (de eiwitten die water binden in de kraakbeenmatrix). Naast deze belangrijke eigenschappen geeft glucosamine ook een impuls voor de cellen die deze stoffen produceren: de chondrocyten (kraakbeencellen). In feite speelt glucosamine een sleutelrol in het bepalen van de hoeveelheid proteoglycanen die door de chondrocyten worden geproduceerd. Het komt erop neer dat bij voldoende glucosamine er ook voldoende proteoglycanen worden geproduceerd, waardoor er voldoende water op de juiste plaats wordt vastgehouden en het kraakbeen gezond blijft. Wanneer er te weinig glucosamine beschikbaar is, worden er minder proteoglycanen gevormd en verdwijnt de veerkracht in het kraakbeen. Met toenemende leeftijd vermindert de hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten. Glucosamine kan het lichaam helpen om beschadigd kraakbeen te herstellen. Glucosamine wordt door het lichaam zelf aangemaakt uit glucose en aminozuren. Het is opgebouwd uit glucose, de suiker die door het lichaam als brandstof wordt gebruikt, en het aminozuur glutamine. Uit onderzoek (zie referenties) blijkt ook dat glucosamine ontstekingsfactoren remt en bovendien helpt tegen de pijn. Glucosamine zorgt ook voor de botaanmaak en het behoud van sterke botten. Daarnaast houdt het spieren soepel. Glucosamine wordt gewonnen uit chitine, een substantie die de stevigheid geeft aan de uitwendige skeletten van alle invertebraten, zoals kreeftachtigen en insecten. Na winning van de chitine en splitsing van de moleculen wordt de glucosamine bewerkt tot glucosaminezouten.  Er is overtuigende bewijsvoering dat het slikken van glucosamine zin heeft voor mensen met chronische gewrichtsaandoeningen. De dagdosering die nodig is om gewrichtsklachten te bestrijden is 1500 mg tot 2000 mg glucosaminesulfaat. Glucosaminesulfaat wordt goed opgenomen in het maagdarmkanaal en is veilig in gebruik. De beste vorm om glucosamine te slikken is een losse granulaat (poeder) vorm in combinatie met een hoge dosering chondroïtine. Er zijn geen vervelende bijwerkingen bekend, ook niet bij het gebruik op lange termijn of bij doseringen die boven normaal liggen.

Chondroïtinesulfaat

Gewrichtskraakbeen bestaat voornamelijk uit water en daarnaast uit collageenvezels en een basissubstantie van proteoglycanen. Proteoglycanen bestaan voor een groot deel uit chondroïtine. Chondroïtinesulfaten zijn langwerpige ketens van aan elkaar gekoppelde moleculen galactosaminesulfaat en glucuronzuur. Gewrichtskraakbeen bevat geen bloed en het onderhoud van het kraakbeen is dan ook problematisch omdat voedingstoffen niet door het bloed kunnen worden aangevoerd. Voor de aanvoer van voedingsstoffen is het kraakbeen afhankelijk van vloeistof. De smeermiddelen en voedingsstoffen komen het gewricht binnen met het vocht, dat wegvloeit als het gewricht in rust is. Zodra er druk op wordt uitgeoefend stroomt het vocht weer toe. Chondroïtine werkt als het ware als een vochtmagneet, waardoor een sponsachtige vering ontstaat. Door het vochtabsorberende karakter van de proteoglycanen wordt het geordende netwerk van collageenvezels onder spanning gehouden. Chondroïtine is in staat om het vocht aan te trekken en vast te houden. U kunt zich dit voorstellen als een lange boomstam als ruggengraat met daaraan grote takken en uit iedere tak honderden kleinere takken (chondroïtinesulfaatketens). Deze kleine takjes hebben een negatieve lading, waardoor zij elkaar afstoten. Hierdoor ontstaan gaten in de matrix van het kraakbeen en kan water worden aangetrokken en vastgehouden. Chondroïtine is de voedingsstof  voor de chrondrocyten. Chondroïtine remt ook bepaalde kraakbeenafbrekende enzymen door ze onschadelijk te maken. Chondroïtine remt nog andere enzymen die proberen het kraakbeen te laten "verhongeren" doordat ze het transport van voedingsstoffen afsnijden. Chondroïtine remt ontstekingen in de gewrichten.

De stof stimuleert de productie van proteoglycanen, glycosaminoglycanen en collageen, de moleculen in de kraakbeenmatrix die als bouwstenen voor gezond kraakbeen dienen. Chondroïtine verhoogt de hoeveelheid hyaluronzuur in de gewrichten. Hyaluronzuur werkt als een smeermiddel voor de gewrichten. Chondroïtine werkt goed samen met glucosamine. Chondroïtine kan goed als voedingssupplement worden ingenomen aangezien het bijna precies hetzelfde werkt als het van nature voorkomt in het kraakbeen. Chondroïtine kan als supplement de proteoglycaansynthese in het kraakbeen stimuleren en de afbraak van het kraakbeen remmen. Chondroïtine voor commerciële doeleinden wordt hoofdzakelijk gewonnen uit dierlijk kraakbeen, afkomstig van kippen, runderen, varkens of haaien.

Chondroïtine wordt moeilijker opgenomen dan glucosamine, echter bij een korte keten chondroïtine is ook de opname prima. Het is wel belangrijk dat in een combinatiesupplement met glucosamine voldoende chondroïtine aanwezig is (tussen 1200 en 1500 mg per dagdosering). Bij een lagere dagdosering heeft de chondroïtine geen meerwaarde. Er is overtuigende bewijsvoering dat het slikken van chondroïtine zin heeft voor mensen met chronische gewrichtsaandoeningen. Chondroïtine is een dure grondstof. Dit is de reden dat veel producenten te weinig chondroïtine in hun combinatieproduct verwerken. In de combinatie stimuleren glucosamine en chondroïtinesulfaat de aanmaak van nieuw kraakbeen, waarbij tegelijkertijd de enzymen die het kraakbeen afbreken worden geremd. Dit betekent dat de aandoening op cellulair niveau wordt behandeld. Een combinatieproduct in een losse poedervorm in de goede verhoudingen (4:3), en met een voldoende dagdosering, is een goede keus om snel en effectief resultaat te hebben. Een behandeling met glucosamine en chondroïtine, twee natuurlijke lichaamseigen stoffen,  kan de progressie van de artrose tot staan brengen en kraakbeen herstellen. Hierdoor verdwijnt de pijn.

Onlangs verscheen in de Volkskrant een artikel over een onderzoek dat gedaan was was door Lancaster University, voor meer informatie

Natuurlijke pijnbestrijding

MSM, Methyl sulfonyl methaan, is een organisch zwavel, een natuurlijke stof, die van nature voorkomt in bijvoorbeeld vers fruit en verse groenten. Met toenemende leeftijd neemt de hoeveelheid MSM in het menselijk lichaam af. MSM, Methyl sulfonyl methaan, is het op twee na meest voorkomende bestanddeel in ons lichaam dat helpt bij gevoelige spieren en gewrichten en het bevordert het herstel van het lichaam. Organisch zwavel is een essentieel bestanddeel van diverse kritieke aminozuren, ofwel de flexibele verbinding tussen de proteïnen die in onze spieren zitten.
MSM, Methyl sulfonyl methaan, is in staat de doorgifte van pijnprikkels via het zenuwstelsel te blokkeren. MSM werkt daardoor als een pijnstiller: het geeft direct verlichting bij chronische pijn en het remt ontstekingen en ontstekingsprocessen. Het helpt artsen wereldwijd om de dosis van voorgeschreven pijnmedicatie te verlagen. Sommige patiënten zijn zelfs in staat om volledig te stoppen met hun klassieke medicatie.

MSM, Methyl sulfonyl methaan, wordt al jaren bestudeerd aan de Health Sciences University in Portland. Het is toegepast bij bijna twintigduizend patiënten met chronische pijnklachten.
Stanley Jacob MD, al ruim 50 jaar praktizerend arts, chirurg en wetenschappelijk onderzoeker, heeft internationale bekendheid verworven door zijn werk met organische zwavelverbindingen. Aan de universiteit van Oregon Health Sciences behandelde hij meer dan 15.000 patiënten met MSM. Hij diende zijn patiënten gemiddeld 1000 mg MSM toe. Hij meldt ook dat hogere doses tot 5000 mg per dag en meer therapeutische effecten geven zonder neveneffecten. Er is  gebleken dat ongeveer 70% van de patiënten met chronische pijnklachten baat heeft bij MSM. Dit resultaat is bijzonder gunstig aangezien MSM niet de nadelen van de reguliere pijnstillers heeft. Het is veilig en er treedt geen gewenning op, waardoor de dosering niet telkens moet worden verhoogd. Laten we nog even een aantal belangrijke eigenschappen van MSM op een rijtje zetten:

 • MSM is een natuurlijke pijnstiller: het blokkeert de doorgifte van pijnprikkels. Het is de veiligste en meest effectieve pijnstiller bij chronische pijnklachten die we kennen.
 • MSM speelt een belangrijke rol bij het gezond functioneren van het lichaam doordat de doorlaatbaarheid van de celwand verbetert. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en vocht vrijelijk worden getransporteerd en kunnen gifstoffen beter worden afgevoerd. Dit is ook belangrijk voor de werking van vitaminen en andere voedingsstoffen.
 • MSM bevordert de ontspanning van spieren. Vooral bij chronische pijnen kunnen klachten worden veroorzaakt door verkrampte spieren.
 • MSM heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingen kunnen druk uitoefenen op zenuwen en weefsels en daardoor de pijn verergeren.
 • MSM verbetert de regulering van de vorming van immuuncomplexen. Het afweersysteem wordt genormaliseerd door de regulering van de prostaglandinestofwisseling.
 • MSM levert de zwavel die nodig is voor de wederopbouw van het kraakbeen. Bij artrose blijkt de zwavelconcentratie eenderde te zijn ten opzichte van gezond kraakbeen.

Om pijnklachten en ontekingen te bestrijden is minimaal 3000 mg MSM per dag nodig. Uitwendig zijn bovengenoemde stoffen ook te gebruiken. Organisch silicium (silanol) is in staat glucosamine, chondroïtine en MSM te binden en door de huid te transporteren. Deze gel kan men dan ook zeer goed gebruiken om locale pijnklachten zoals nekklachten, artrose bij de handen, of peesaandoenignen te bestrijden.

Samenvatting
Uit een grote hoeveelheid klinisch en wetenschappelijk onderzoek- verspreid over tientallen jaren blijkt dat glucosamine en chondroïtinesulfaat werken bij zowel mens als dier. De combinatie van glucosamine- en chondroïtinesulfaat bevordert het herstel van kraakbeen en verbetert de gewrichtsfunctie. Hoewel veel artsen artrose als een ongeneeslijke kwaal beschouwen, kan artrose in werkelijkheid worden gestopt en kan het proces worden gekeerd door het gebruik van voldoende glucosamine en chondroïtinesulfaat. Deze stoffen kan men het beste innemen in de verhouding 4:3. MSM (methyl sulfonyl methaan) is ook een belangrijke stof voor het herstel van weefsel, heeft een ontstekingsremmende eigenschap en zorgt voor pijnvermindering. Een minimale dosering van 3000 mg per dag is wel aan te raden. Vitamine C en het mineraal mangaan verhogen de werkzaamheid van zowel glucosamine als chondroïtinesulfaat.

Recent onderzoek heeft nu aangetoond dat MSM, glucosamine en chondroïtine in combinatie nog sterker zijn dan afzonderlijk. Belangrijk is de juiste verhouding tussen glucosamine en chondroïtine en een voldoende dagdosering. De juiste doses wordt gerelateerd aan het lichaamsgewicht. Wanneer men ongeveer 60 kg weegt is een dagdosering van 1600 mg glucosaminesulfaat en 1200 mg chondroïtine voldoende. Bij een lichaamsgewicht boven de 60 kg wordt aangeraden een dagdosering van 2000 mg glucosaminesulfaat en 1500 mg chondroïtine te gebruiken.

Waar te koop?

Glucosamine en chondroïtinesulfaat kunt u tegenwoordig in de meeste reformwinkels of drogisterijen kopen. Zij worden echter verkocht onder verschillende merken en verschillende sterktes en de mate van zuiverheid kan verschillen. U heeft geen recept nodig, maar u kunt wel met uw huisarts overleggen. Voor de juiste hoeveelheid, zuiverheid en goede combinaties kunt u het hiervoor genoemde als leidraad gebruiken.